Haber

Bekir Başevirgen: Üretimi Arttırmak Yerine İthalatın Daha Cazip Olduğu Bu Dönemde Hayvancılık Sektörümüzün Verdiği Zararın Bedelini Hala Ödüyoruz…

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kırmızı ette son bir yılda yaşanan artışları değerlendirerek, “AB üyesi ülkelerin son 13 yıllık ortalama karkas et fiyatları ile ülkemizdeki fiyatları karşılaştırdığımızda gördüğümüz tablo iç karartıcı. 2017 yılı ortasında AB ülkelerinde fiyatlar 3,5-4,3 euro civarında seyrediyor. 2015 yılında ülkemizde fiyatın 8 euro bandına yaklaştığı görülüyor. Diğer bir deyişle karkas artışını durdurmak için yapılan canlı hayvan ve et ithalatı Et fiyatları et fiyatlarını düşürmeye yetmiyor, aksine, “Üretimi artırmaktansa ithal etmenin daha cazip olduğu bu dönemde hayvanlarımızın uğradığı zararın faturasını maalesef hâlâ ödüyoruz.”

Bekir Başevirgen, bugün yaptığı yazılı açıklamada, son bir yılda et fiyatlarına yapılan zamların ardından iç pazarın dış pazardan çok daha pahalı hale geldiğini belirtti. Başevirgen dedi ki:

“2022 Ocak ayında 60 lira civarında olan karkas etinin fiyatı o zamanki kuruna göre 4 euro (1 euro=15 lira) civarındaydı. 2022 yılsonu itibarıyla büyükbaş karkas fiyatı 122 TL oldu. /Kg yani serbest piyasada 6.10 euro.Almanya’da karkas et fiyatı 5.25 euro yani 105 lira.Asgari ücretin AB ortalamasının çok altında olduğu Romanya’da dana karkas fiyatı 3.99 euro, veya 80 lira yani 88.40 lira.

“ALMANDAN 411, POLONYA’DAN 135, 70 KG ETİ ASGARİ ÜCRETLE ALABİLİRİZ”

Ayda 180 saat asgari ücretle çalışan, aylık kazancı 2 bin 160 euro, 411 kilo olan bir Alman; Polonyalı, 135 kilo, minimum fiyatı 642 Euro; Bir Rumen 129 kilo karkas eti en az 515 Euro’ya satın alabiliyor. Ülkemizde 70 kilo et 425 euro taban fiyatla alınabiliyor.

İş gücümüz ucuz, gelirimiz ve et tüketimimiz az olduğu halde neden Avrupa’dan daha değerli et üretip tüketiyoruz? Üretici para kazanamazken, tüketici satın alamazken bu artışların en değerli sebebi hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin enflasyon canavarına karşı korunamamasıdır. Diğer en önemli sorun ise süt fiyatlarının düşük olmasıdır.

“KARKAS ETİN FİYATI 8 AVROYA DOĞRU GİDİYOR”

Yüksek enflasyon, öngörülemeyen piyasa, ithalat ve kur baskısı sonucunda karkas et fiyatı gerçek hızıyla 8 avroya gidiyor. Bu durumda şu anda 8 euro olan kıyma 10 euro (200 TL), 9 euro olan kuşbaşı et 11 euro (220 TL) olacak. Peki her şey fiyatlanırken euro 20 lirada mı kalacak? Bakacağız ve göreceğiz.

AB üyesi ülkelerin son 13 yıllık ortalama karkas et fiyatlarını ülkemizdeki fiyatlar ile karşılaştırdığımızda gördüğümüz tablo gerçekten iç karartıcı. Et ithalatının başladığı 2010 yılından 2017 yılının ortalarına kadar AB ülkelerinde fiyatlar 3,5 ile 4,3 avro arasında seyrediyor. 2015 yılında fiyatımızın 8 euro bandına yaklaştığı görülmektedir. Diğer bir deyişle karkas et fiyatlarındaki artışı durdurmak için yapılan canlı hayvan ve et ithalatının et fiyatlarını düşürmeye yetmediği aşikardır. aksine daha da arttırırlar. Üretimi artırmaktansa ithal etmenin daha cazip olduğu bu dönemde hayvanlarımıza verilen zararın faturasını maalesef hâlâ ödüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu