Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Manav tezgâhları cep yakıyor: Üretici ve market ortasındaki fiyat farkı yüzde 200’lere çıktı; birtakım eserler yüzde 100 zamlandı

Manav tezgâhları cep yakıyor: Üretici ve market ortasındaki fiyat farkı yüzde 200'lere çıktı; kimi eserler yüzde 100 zamlandı

Şubat ayında hava sıcaklıklarının eksi 8 dereceye düşmesiyle yaşanan zirai don, vatandaşa değerliye patladı. Üretici ve market ortasındaki fiyat farkı yüzde 200’lere çıkarken; kayısıya yüzde 100, karnabahara yüzde 43, elmaya yüzde 31 artırım geldi. 

Şubat ayında yaşanan zirai don felaketi, zerzevat ve meyve fiyatlarında büyük artışa neden oldu. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda üretici ve market ortasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 256 ile havuçta görüldüğünü açıkladı. Bayraktar “Havuçtaki fiyat farkını yüzde 230 ile marul, yüzde 222 ile kuru soğan, yüzde 219 ile kuru fasulye takip etti. Havuç 3,6 kat, marul 3,3 kat, kuru soğan, kuru fasulye 3,2 kat fazlaya satıldı. Üreticide 14 lira olan havuç 50 liraya, 12 lira 50 kuruş olan marul 41 liraya, 33 lira olan kuru fasulye 106 liraya markette satıldı” dedi.

Türkiye gazetesinde yer alan habere nazaran; nisanda markette 39 eserin 28’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat azalışı görüldüğünü anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

“Markette fiyatı en fazla artan eser yüzde 43 ile karnabahar oldu. Markette fiyatı en fazla azalan eser ise yüzde 36 ile salatalık oldu. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 59 ile yeniden salatalıkta görüldü. Yaşanan zirai don afetinden etkilenen meyvelerin başında gelen kayısıda, üretici fiyatları yüzde 100 artış gösterdi. Kuru kayısıdaki fiyat artışını yüzde 33 ile fındık, yüzde 31 ile elma, yüzde13 ile Antep fıstığı izledi.”