İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, nörobesinlerin santral hudut sistemi sıhhatinin korunmasında değerli rol oynadığını belirterek, “Selenyum, çinko, Omega-3 yağ asitleri ve kafein üzere özel besin öğeleri, bilişsel işlevleri takviyeler ve zihinsel performansı artırmaya yardımcıdır ” dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, sinir sistemi sıhhatine direkt katkı sağlayan ve kognitif fonksiyonların sürdürülebilmesinde rol oynayan besin kümelerinin ‘nörobesinler’ olarak isimlendirildiğini söyleyerek, husus ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dr. Başaran, şöyle konuştu:
“Selenyum, çinko, Omega-3 yağ asitleri ve kafein, bilimsel olarak nörolojik sıhhat üzerinde tesirli olduğu gösterilen esas nörobesinler ortasında yer almaktadır. Bu besinlerin sistemli ve istikrarlı tüketimi dikkat, hafıza ve süreç suratı üzere bilişsel süreçleri takviyeler.
Nörobesin eksiklikleri yorgunluk, dikkat eksikliği, anksiyete, depresyon üzere zihinsel sıkıntılara yol açabilir. Bu öğelerin çok alımı da risk oluşturabilmektedir. İstikrarlı beslenme ve uzman takibi epey kıymetlidir.
Zihinsel sıhhatin korunması için sadece genetik ve çevresel faktörler değil, tıpkı vakitte beslenme alışkanlıkları da göz önünde bulundurulmalı.”
“Selenyum beyindeki oksidatif gerilimin azlatılmasında kritik rol oynar”
Selenyumun bilhassa antioksidan savunma sisteminde vazife alan ve bedenin bağışıklık sistemini güçlendiren glutatyon peroksidaz enziminin kofaktörü olduğunu tabir eden Dr. Başaran, şunları söyledi:
“Beyindeki oksidatif gerilimin azaltılmasında kritik rol oynar. Diyetteki selenyum düzeyi ne kadar düşükse, anksiyete, depresyon ve yorgunluk semptomları ve bilişsel bozulmalarla ile ilişkilendirildiğine dair birçok literatür çalışması mevcuttur. Çinko da beyin sıhhati için epeyce değerlidir. Beynin hipokampus bölgesinde ağır olarak bulunur ve öğrenme-hafıza süreçlerinde rol oynar. Literatürde düşük çinko seviyelerinin dikkat eksikliği, depresyon ve hatta Alzheimer hastalığı ve nörodejeneratif bozukluklar için risk faktörü olabilir.”
“Kafein dikkat seviyesi ve uyanıklığı artırır”
Kafeinin adenozin reseptör antagonisti olarak tesir göstererek dikkat seviyesi ve uyanıklığı artırdığını vurgulayan Dr. Başaran, şöyle konuştu:
“Birçok çalışmada, kafein alımının hem aerobik hem de anaerobik performansı artırmakta ve zihinsel yorgunluğu azalttığı, kısa vadeli hafıza, dikkat ve süreç suratı üzere bilişsel işlevleri artırdığı gösterilmiştir. Bilhassa bayanlarda ve kahve yahut yeşil çay üzere kafein kaynaklarının orta seviyede tüketimi ile azalmış demans riski ortasındaki ilginin daha besbelli olduğunu gösteren literatür çalışmaları mevcuttur. Lakin, kronik ve yüksek doz kafein maruziyeti, anksiyete, uyku bozuklukları ve bağımlılık riskini artırabileceği unutulmamalıdır.”
“Zihinsel performansın altın üçlüsü; Balık, ceviz ve yumurta”
Omega-3 yağ asitlerinin, bilhassa DHA (dokosahekzaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit), bilimsel olarak tanımlanmış en güçlü nörobesinler olduğunu belirten Uzman Dr. Başaran, şunları kaydetti:
“Yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalya), iç ceviz, yağlı tohumlar (keten tohumu ve chia tohumu gibi), Omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar omega-3 kaynakları ortasındadır.
Haftada birden fazla yumurta tüketen bireylerde Alzheimer hastalığı riski tüketmeyenlere oranla daha düşük olduğunu bildiren literatür çalışmalar mevcuttur. Bu esirgeyici tesir yumurta sarısında bol ölçüde bulunan kolin ile ilişkilendirilmiştir.
Son olarak selenyum ve çinko üzere eser elementler ile kafein üzere doğal psikoaktif hususların bilişsel işlevlerin sürdürülmesinde kıymetli rol oynamaktadır.
Ancak bu nörobesin öğelerinin eksikliği ya da çok tüketimi önemli sonuçlar doğurabileceğinden, istikrarlı alımı ve doktor denetiminin ehemmiyeti unutulamamalıdır.”
(DHA)
More Stories
Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli
Eczacılar 14 Mayıs’ı meselelerle karşılıyor; ilaç yok, mezun çok
Bayanlardan ‘normal doğum’ kampanyasına reaksiyon: Kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz